Aktuális

2023-ban ÚJRA!

90 ÓRÁS, INTENZÍV  DRÁMAPEDAGÓGIAI KURZUS INDUL A MAROSVÁSÁRHELYI MŰVÉSZETI EGYETEM és a STUDIUM PROSPERO ALAPÍTVÁNY TÁMOGATÁSÁVAL

 

A KOMPLEX DRÁMA (= tanítási dráma, dráma, DiE) MŰKÖDÉSE

A magyarországi gyakorlatban drámapedagógiának nevezzük azt a módszeregyüttest, mely a pedagógiai gyakorlat különböző színterein és szintjein alkalmazott dramatikus pedagógiai eljárások összességét jelöli.
Ezen belül az egyik – számomra legjelentősebb (leghasznosabb, legizgalmasabb) – műfaj az ún. komplex dráma, angol nevén Drama in Education (DiE).
Olyan műfajról beszélünk, mely alapelveiben, gondolkodásmódjában, módszertanában, eszközeiben a színházzal rokon terület. Iskolai műfaj abban az értelemben, hogy akár egyetlen drámatanár, iskolai keretek közt is használni tudja (önálló tanóraként vagy több tantárgyba ágyazva). Történetet vagy legalábbis helyzetet / helyzeteket használ egy-egy erkölcsi, társadalmi, életkori, általános emberi probléma résztvevőkkel közös vizsgálatához. Egyik legerősebb “fegyvere” a tanári szerepbelépés, melynek során a játékot vezető személy is szerepet / szerepeket játszik, ezzel adva mintát, segítve a megértést, jó értelemben provokálva a játszókat.
A képzés során e sokoldalú és hatékony eszköz használatának szabályaival, elméleti hátterével és gyakorlati alkalmazásával ismerkednek meg a résztvevők sok-sok példán, feladaton és játékon keresztül.

Időpont: 2023. június 30.- július 9.

Helyszín: Marosvásárhely, Studium Prospero Alapítvány terme (Forradalom utca 8.)

A képzés díja: 180 EUR / fő (ebből 50 EUR összeget május 15-ig előlegként kell a részvételhez átutalni).

A kurzus a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem 10 hallgatójának térítésmentes.

Csoportlétszám: kb. 20 fő

A kurzus min. 85%-án jelen lévők és a belső “vizsgán” sikeresen részt vevők oklevelet kapnak (magyar és román nyelven is).

Jelentkezni és regisztrálni ide kattintva lehet

Friss (2023 május) rádióinterjú a Rádiódidaktában

Egy riport velem a Rádiódidaktában, a 2018-as képzés után